Sfaturi pentru purtatorii de proteze
Persoanele purtatoare de proteze fixe (cimentate) sau mobile (proteze totale, partiale sau scheletate) trebuie sa tina cont de unele aspecte ce apar in urma protezarilor. Nu mai aveti dintii proprii si trebuie sa va “imprieteniti” cu protezele recomandate de medicul dentist. Trebuie sa va obisnuiti cu unul sau cu mai multi dinti, cu forma, cu marimea si culoarea lor. Ca si duritate, trebuie sa stiti ca dintii realizati din ceramica sunt mai duri decat dintii proprii. Cu toate acestea, ei se mai fisureaza atunci cand consumati alimente tari. Ceramica nu are niciun fel de elasticitate si fortele descarcate pe ea in timpul masticatiei pot fi daunatoare, mai ales in cazul in care aceasta nu a fost bine facuta.
Ce inseamna “bine facuta”? In laborator, structura metalica pe care se arde ceramica trebuie sa aiba un anumit design care sa permita o adeziune buna si o rezistenta maxima la fortele de masticatie. De asemenea, la fel de importanta este si echilibrarea ocluzala a lucrarii in cabinetul stomatologic, facuta de catre medic. Daca echilibrarea ocluzala nu este facuta cu rabdare si in toate sensurile de miscare a mandibulei fata de maxilar, arcadele dentare fiind in contact, nu se pot evidentia punctele de contact premature care pot cauza fisurarea lucrarii ceramice. “Punctul de contact prematur” este locul in care arcadele se ating prima oara atunci cand inchidem gura, fara ca maxilarul si mandibula sa fie in contact pe toata suprafata lor. Echilibrarea ocluziei si obtinerea unei ocluzii neutre se face prin eliminarea (prin frezarea) acestor puncte. Asadar, luati aminte ca la proba lucrarilor sa puteti inchide gura usor, iar arcadele dentare sa se atinga in acelasi timp pe toata lungimea lor.
Lucrarile fixe nu necesita o intretinere speciala, ci doar periajul obisnuit de zi cu zi al dintilor.
Purtatorii de proteze mobile au o viata putin mai grea, in sensul ca obisnuinta lor cu lucrarile dentare este mai dificila si de durata (2-3 saptamani). Protezele mobile pot fi cele totale sau partiale (“placi” in limbajul popular) executate dintr-un plastic special de culoare roz. Pe aceasta baza roz se monteaza dintii artificiali cu care se vor putea mesteca alimentele. Protezele se aseaza in gura pe maxilar sau pe mandibula si vor sta acolo printr-un proces de succiune cu mucoasa (ca o ventuza) si printr-o mentinere cu muschii obrajilor. In timp, pacientii sunt nevoiti sa-si creeze reflexe de mentinere a protezelor. Pentru a usura mentinerea lor pe campul protetic se pot folosi paste adezive (Corega, ProteFix) care se aplica in strat subtire pe partea lor mucozala.
Acest gen de proteze se perie zilnic sub jet de apa sau se folosesc pentru curatire tablete efervescente (Corega) care actioneaza asupra resturilor alimentare, dizolvandu-le.
In timpul masticatiei, cu acest tip de proteze se pot produce accidente cum ar fi fisurarea, ruperea, caderea unui dinte din proteza sau ruperea unui croset. Toate acestea se pot rezolva apeland direct laboratorul Ceramdent.
Lucrarile combinate (lucrare fixa + lucrare mobila scheletata) au avantajul ca mentinerea lor in gura se face prin intermediul unor sisteme speciale, confortul pentru pacient fiind sensibil crescut. Proteza scheletata, parte a lucrarii combinate, se poate scoate din gura si intretine prin spalare si periere sub jet de apa. Eventualele accidente ale acestui tip de proteze (ruperea metalului, dinte lipsa) se pot remedia in acelasi mod, apeland direct laboratorul Ceramdent.